Werkwijze

Hoe gaan we te werk?

We starten altijd met een kosteloos intakegesprek waarbij er wordt ingegaan op de hulpvraag van u en uw kind. We bespreken samen wat wij voor u kunnen doen en wat de kosten zullen zijn van het onderzoek. Als u toestemming geeft voor het onderzoek worden er afspraken gemaakt voor een intakegesprek, onderzoek en adviesgesprek. Tijdens het adviesgesprek krijgt u een uitgebreid verslag van het onderzoek.

Voor jongere kinderen, tot 4 jaar, vindt het onderzoek plaats op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de thuissituatie. Voor kinderen vanaf 4 jaar kan het onderzoek op school plaats vinden, of in de praktijk.

Scholen kunnen natuurlijk ook een beroep op ons doen. Zijn er bijvoorbeeld twijfels over de capaciteiten van een leerling, dan kunnen wij op korte termijn een intelligentieonderzoek doen. Tevens kunnen wij ondersteuning bieden bij de aanvraag van een Leerling Gebonden Financiering. Sinds mei 2009 is het verplicht om bij de aanvraag ook een psychologisch rapport toe te voegen, ter onderbouwing van de onderwijsbelemmering. Het onderzoeksinstrument dat gebruikt wordt is de TRF. Wij kunnen deze gedragsvragenlijst voor u scoren en interpreteren.

Naast het individuele intelligentieonderzoek, nemen wij ook de NSCCT af. Deze Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test is er voor de groepen 4, 6 en 8. De NSCCT geeft een snelle algemene weergave van de algemene cognitieve capaciteiten van leerlingen. De test geeft een betrouwbare indruk van het niet-schoolse cognitieve niveau ten opzichte van de landelijke populatie. De leerkracht kan na de afname van de NSCCT een betere inschatting maken van de leermogelijkheden.

Wilt u als school gebruik maken van Preventieve Ambulante Begeleiding, dan bieden wij u die mogelijkheid ook. Wij komen dan gedurende het gehele schooljaar, een aantal dagdelen bij u op school. U kunt denken aan coachen van leerkrachten, observeren, het afnemen van toetsen bij leerlingen etc. Er zijn diverse mogelijkheden.

Onderzoek

Het onderzoek kan, afhankelijk van de leeftijd van uw kind en de ernst van de problemen, meer of minder uitgebreid zijn. Voor kinderen tot 4 jaar bestaat het onderzoek meestal uit een anamnesegesprek met u als ouder/verzorger en een observatie bij uw kind.

Vanaf 4 jaar kan een onderzoek bestaan uit:

  • een intelligentieonderzoek om zicht te krijgen op de capaciteiten van uw kind.
  • een didactisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar het lees-, spelling- of rekenniveau van uw kind. Daarnaast kunnen de voorwaarden tot schools presteren, zoals concentratie, werkhouding en motivatie worden bekeken.
  • een persoonlijkheidsonderzoek om zicht te krijgen op de belevingswereld van uw kind.
  • een observatie op de plaats(en) waar de problemen zich voordoen.
  • gedragsonderzoek (te denken valt aan, aandacht- en concentratie onderzoek,  autisme, gedragsvragenlijsten, enz.)

Voorafgaand aan het onderzoek vindt er een anamnese plaats. De anamnese bestaat uit het verzamelen van informatie met betrekking tot het probleem, de ontwikkelingsgeschiedenis van uw kind, informatie vanuit de thuis- en schoolsituatie. Vervolgens vindt het onderzoek plaats. Tenslotte worden de bevindingen in een adviesgesprek met u besproken.

Behandeling

Als er problemen zijn op het gebied van de ontwikkeling, het leren of het gedrag, kan begeleiding helpend zijn.

Er wordt samen met u en vaak ook met school een behandelplan opgesteld. De behandeling bestaat uit minimaal 10 sessies. Hierna volgt een evaluatiegesprek, waarbij we kijken hoe uw kind gevorderd is en zonodig wordt de behandeling voortgezet.

U kunt hierbij denken aan behandeling op het gebied van :

  • leesproblemen
  • spellingproblemen
  • rekenproblemen
  • concentratie
  • faalangst

Psycho-educatie (vanaf 8 jaar)

Heeft uw kind de diagnose ADHD, autisme of dyslexie, dan bieden wij specifieke trainingen om uw kind om te leren gaan met zijn of haar aandachtspunten. Het is van belang dat uw kind lekker in zijn vel zit. Het leren aanvaarden van de gestelde diagnose is een voordeel bij de ontwikkeling van uw kind.

Tarieven

Het intakegesprek is kosteloos. Voorafgaand aan het onderzoek ontvangt u altijd een offerte. Deze is gebaseerd op het aantal uren dat nodig is voor het uitvoeren, de verslaglegging en het bespreken van het onderzoek.

Onze onderzoeken zijn inclusief verslaglegging en adviesgesprek.

Mocht u een PGB (Persoons Gebonden Budget) hebben voor uw kind, dan kunt u hiermee de begeleiding inkopen.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Scroll naar top